Poți comanda telefonic L-V între orele 08:00-16:00

Mii de produse la cele mai bune prețuri

Posibilitate de retur în 14 zile

Call Center: 0371237476

Trei greşeli care pot fi fatale şi pe care le ignoră 90% din şoferi în condusul pe timp de iarnă

condiar566x3

În oricare ţară din lume, atunci când vine sezonul rece, numărul de accidente rutiere creşte considerabil. În majoritatea cazurilor au de suferit sau mai tragic, îşi pierd viaţa, oameni simpli care îşi iubesc automobilele şi niciodată nu încalcă regulile de circulaţie. Însă, cu părere de rău, nu toţi şoferii au cunoştinţele necesare pentru a evita situaţiile neplăcute.

De fapt, există trei greşeli principale pe care le fac chiar şi cei mai disciplinaţi automobilişti. Ele trebuie să fie cunoscute de toţi pentru a nu permite eventuala apariţie a acestora în timpul deplasării.

1. Pneurile de iarnă periculoase

Prima greşeală serioasă, care poate pune în pericol viaţa oricărui şofer, este folosirea aşa-ziselor anvelope cu crampoane. Acestea sunt pe larg răspândite şi reclamate ca fiind cele mai bune pentru deplasarea pe zăpadă, însă în realitate coeficientul de aderenţă cu suprafaţa carosabilă nu oferă o protecţie maximă, deoarece cauciucul cu crampoane nu se lipeşte direct de gheaţă, asfaltul îngheţat sau zăpadă.

Asemenea anvelope creează în mintea şoferilor o imagine a stabilităţii automobilelor pe orice drum. Iar drept rezultat, cel din spatele volanului se relaxează şi poate fi victima unui accident.

Instalând astfel de pneuri pe maşină, conducătorii trebuie să ştie că este nevoie de o anumită experienţă pentru a şofa cu acestea, de aceea trebuie să fie cu ochii în patru pe drumuri.

2. Frânele care pot minţi

A doua cea mai răspândită greşeală printre şoferi este înţelesul incorect al modului de lucru a sistemului ABS. Majoritatea maşinilor actuale sunt dotate cu un sistem numit ABS – sistem care nu permitea blocarea automată a frânelor. Nu toţi automobiliştii cunosc cum funcţionează acesta. Majoritatea consideră că spaţiul de frânare a unei maşini dotate cu ABS va fi mai mic, însă în realitate este cu totul invers – ABS duce la mărirea spaţiului de frânare.

În timpul deplasării pe un carosabil uscat, vara, diferenţa practic nu se observă, însă în testele făcute iarna s-a demonstrat că spaţiul de frânare a unui automobil cu ABS se măreşte cu circa trei metri dacă viteza îi este medie sau cu cel puţin 15 metri dacă are o viteză mare.

Percepţia greşită despre funcţionarea sistemului ABS este un factor care influenţează la apariţia accidentelor rutiere pe timp de iarnă.

Solutii Dezghetat

3. Tracţiunea integrală – un izvor de neplăceri

Încă o greşeală pe care şoferii o transformă într-o „ancoră” în care îşi pun speranţa este tracţiunea integrală.

Fiecare conducător auto trebuie să cunoască un lucru elementar: deocamdată nu există un sistem de tracţiune integrală care ar face dintr-o maşină un adevărat off-roader, capabil să se deplaseze în orice condiţii pe orice timp şi cu orice viteză, şi în tot acest timp să aibă o stabilitate absolută.

Ca şi în cazul anvelopelor cu crampoane, şoferii care au maşini cu tracţiune integrală trebuie să se deprindă să le conducă. Dacă nu există experienţă, conducătorii nu vor simţi niciun folos din tracţiunea integrală, iar în unele cazuri acest sistem poate crea neplăceri.

Conduceţi cu grijă!

Sursa: autoblog.md